Videófelvételen látható a Hajabusza–2 űrszonda leszállása

 

Videófelvételen látható a japán űrügynökség (JAXA) Hajabusza–2 űrszondájának februári leszállása a Ryugu kisbolygó felszínére.

Az űrszonda február 21-én landolt az egy kilométer széles aszteroida felszínén, hogy kőzetmintákat gyűjtsön – idézte fel a BBC hírportálja.

A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza–2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse a mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.A mintagyűjtést követően a szonda visszaemelkedett eredeti pozíciójába, az aszteroida felszínétől mintegy 20 kilométeres magasságba.

 

A Hajabusza–2 által készített felvételen jól látható, ahogy a felszíntől távolodó űreszköz nyomában felverődik a törmelék. A Ryugu felszínére vetődő árnyékban az űrszonda teljes sziluettje kirajzolódik.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda szeptemberben és októberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. A német–francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványi összetételét és mágneses mezejét vizsgálja.

A februári landolás helyét egy hat méter átmérőjű körzetben jelölték ki az eredetileg tervezett mintegy százméteres átmérőjű térség helyett, emiatt a vártnál jóval bonyolultabb volt a művelet.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza–2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal.

A szakemberek szerint a Ryugu kisbolygó a Naprendszer kialakulásának hajnalán képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.