DNS-szerű molekulát állítottak elő a Földön kívüli élet kutatása érdekében a tudósok

 

Egy NASA által támogatott kutatásban tudósok áttörést értek el. Egy DNS-hez hasonló molekularendszert szintetizáltak, amely képes információkat tárolni és továbbítani.

Ez egy olyan genetikai rendszer, amelynek létezése lehetséges más körülmények között is. Az új molekuláris rendszer nem egy új élet forma, de segít túl látni a Földi életen, és segít ráébredni arra, hogy mit is kell keressenek.

„Életforma felderítése egyre fontosabb célja a NASA bolygókra irányuló kutatásaiban, és ez az új felfedezés segíti munkánkat, hogy új hatékony eszközöket fejlesszünk és tágítsuk látókörünket” – mondta Lori Glaze a NASA-tól.

(Fotó: Twitter)

(Fotó: Twitter)

A szintetikus DNS tartalmazza  a 4 nukleotidot, amely megjelenik a földi élet során – adenin, citozin, guanin, timin –, de további 4-et is tartalmaz, amelyek utánozzák a hagyományos DNS információs struktúráját.

Az eredmény egy dupla helix szerkezet, amely képes információt tárolni és szállítani. A tanulmány kapukat nyit további kutatások előtt, melyek azt vizsgálják, képes-e élet kialakulni számunkra barátságtalannak ítélt környezetben is, és lehetséges-e olyan életformák kialakulása, amelyeket elképzelni sem tudunk.