Apró holdat észlelt a Hubble, amely egy nagyobb holdról szakadhatott le

 

Ahogy a csillagászok emlegetik: a hold, amely nem is lehetne ott.

Hosszú évek elemzése után, egy a NASA Hubble Űrteleszkópját használó csapat előállt egy lehetséges magyarázattal egy 2013-ban felfedezett rejtélyes holddal kapcsolatban, amely a Neptun körül kering – írja  NASA. A Hippocampnak elnevezett apró hold szokatlanul közel helyezkedik el egy másik Neptun-holdhoz, a Proteus-hoz. Normál esetben egy Proteus-hoz hasonló hold kisöpri vagy elnyeli a kisebb holdakat, miközben megtisztítja keringési pályáját. A kérdés tehát: hogyan létezhet egy nála kisebb hold?

(Fotó: NASA/ ESA and J. Olmsted)

(Fotó: NASA/ ESA and J. Olmsted)

A Hippocamp olyan, akár a nagyobb hold egy kivágott darabja, amely egy üstökössel történő év milliárdokkal ezelőtti ütközés eredménye.

A parányi hold 34 kilométer hosszú, tömege pedig a 418 kilométer hosszú Proteus ezredének felel meg. A kutatók szerint a távoli múltban lassú anyagkivándorlás zajlott a nagyobb holdból, és a Hippocamp jelenleg ott tartózkodik, ahol egykor a Proteus.

A forgatókönyvet alátámasztják a Voyager 2 1989-es felvételei, amelyek egy nagy ütközési kráter látszik a Proteus-on., majdnem akkora, amely összezúzhatta volna a holdat. „1989-ben azt gondoltuk, hogy a kráter a történet vége” – mondta Mark Showalter.

A Hubble segítségével fényt derült arra, hogy a Proteus egy kis darabja hátramaradt,  amelyre ma Hippocampként tekintünk. A két hold pályája jelenleg 12 070 kilométer távolságban van egymástól.