Létrejöhetnek a víz összetevői a Hold felszínén

 

A NASA kutatói olyan kémiai folyamatot írtak le, amelyben létrejönnek a víz összetevői a Hold elemei és a napszél révén.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közlése szerint számítógépes kutatói program segítségével szimuláltak egy olyan kémiai folyamatot, amelynek során a napszélként ismert töltött részecskeáramlatok másodpercenként 450 kilométeres sebességgel záporoznak a Hold felszínének elektronjaira, kölcsönhatásukban hidrogénatomok, a víz alapelemei keletkeznek.

Leszállt a Hold távoli oldalán a Csang'o-4 kínai űrszonda (Fotó: EPA/China National Space Administration)

Leszállt a Földről nem látható oldalán a Holdon a Csang’o–4 kínai űrszonda (Fotó: EPA/China National Space Administration)

A hidrogénatomok vándorolhatnak a felszínen és összekapcsolódhatnak a Hold talajának szilícium-dioxidjában található, bőségesen jelen lévő, kötött oxigénatomokhoz, hidroxil-molekulát képezve, mely a víz alkotóeleme – közölte a NASA. „Minden kőzetben megvan a potenciál, hogy vizet képezzen, főleg a napszél hatására” – mondta William Farrell, a NASA Goddard Űrközpontjának plazmafizikusa. Az Orenthal James Tucker tudós által vezetett kutatócsoport követte a hidrogénatomok életciklusát a Holdon, és megerősítette azt a feltételezést, amely szerint a napszél a kémiai reakciók elsődleges hajtóereje.

A tanulmány szerint mivel a napszél folyamatosan éri a Hold felszínét, megszünteti a szilícium, a vas és az oxigén kötéseit – ezen kémiai elemek alkotják a Hold talajának nagy részét. Ennek hatására oxigénatomok maradnak hátra, melyek készen állnak arra, hogy hidrogénatomokhoz kapcsolódjanak. Valószínűleg a Hold egyenlítőjén kevesebb hidrogén található, mivel az itt elhelyezkedő hidrogénatomokat feltölti energiával a Nap, és kiszöknek az exoszférába. A NASA szerint így jóval valószínűbb, hogy a sarkvidékeken alakul ki víz.

Farrel kifejtette: a kutatás eredményei szerint az űrben minden napszélnek kitett szilíciumtömeg alkalmas víz képezésére, ami jó hírt jelent az emberiség távoli űrt felfedező missziói számára.