Új felfedezést tett a SOFIA csillagvizsgáló a kozmikus porral kapcsolatban – VIDEÓ

 

Nem pusztul el az összes por a szupernóva robbanás után, sőt újra alakul és gyarapodik.

Porszemcsék képződtek, ahogy a vörös óriás csillag magába roskadt (Supernova 1987A), és kilökte anyagát a különböző méretű, sűrűségű és hőmérsékletű csillagközi porfelhők egyikévé válva –írja a NASA.

Ezt a kozmikus port elpusztította a szupernóva robbanás lökéshulláma, amelynek terjedési sebessége több mint 10 000 km/óra. A szupernóva kitörések az univerzum legerőteljesebb eseményei közé tartoznak, amely elpusztít mindent a közelében, beleértve a port. A SOFIA csillagvizsgáló (az első, amelyet repülőbe építettek) megfigyelései azonban más, rejtélyes történetet ábrázolnak – 10-szer több port fedezett fel a vártnál.

Ez azt sugallja, hogy a por sokkal bőségesebb a lökéshullám nyomában, mint ahogy az elméletek becsülték.

Az eredmények segítenek a csillagászoknak megoldani a galaxisunkban lévő bőséges port övező rejtélyt. A Supernova 1987A jellegzetes gyűrűkkel rendelkezik, amelyek egy korábban képződött üreg részei.

A gyorsan növekvő lökéshullám áthalad ezeken a gyűrűkön. A kutatók azt gondolták, hogy az összes porszemcse elpusztul, de később a SOFIA megfigyelései növekvő mennyiséget mutattak. Arra mutató eredmények születtek, hogy a por újra képes alakulni vagy gyorsan gyarapodni., még a katasztrofális események után is, pedig ez a végét kellene, hogy jelentse.

A jövőben a NASA James Webb űrteleszkópja fogja vizsgálni a további részleteket az összetételével és keletkezésével kapcsolatban.