Űrhajósokkal a fedélzetén hajt végre tesztrepülést a nyáron a SpaxeX

 

Júliusban tesztrepülést fog végrehajtani a NASA űrhajósaival a SpaceX magáncég visszatérő űrhajója, a Dragon.

A NASA űrsiklóprogramjának 2011-es befejezése óta ez lesz az első alkalom, hogy űrhajósokkal amerikai űrhajót állítanak földkörüli pályára.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”en”><p lang=”en” dir=”ltr”>Targeting March 2 for Crew Dragon&#39;s first flight to the <a href=”https://twitter.com/Space_Station?ref_src=twsrc%5Etfw”>@Space_Station</a> <a href=”https://t.co/oJRtDhV3aL”>https://t.co/oJRtDhV3aL</a> <a href=”https://t.co/lLw1FJHLvI”>pic.twitter.com/lLw1FJHLvI</a></p>&mdash; SpaceX (@SpaceX) <a href=”https://twitter.com/SpaceX/status/1093258801518530560?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 6, 2019</a></blockquote>

<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Az amerikai űrkutatási hivatal illetékesei szerdán jelentették be, hogy március 2-án végrehajtanak egy űrhajósok nélküli tesztrepülést a Dragon űrhajóval. Ha ez a repülés sikeres lesz, júliusban űrhajósokkal a fedélzetén indítják útnak próbarepülésre a Dragont. A Boeing cég áprilisban fogja próbarepülésre küldeni Starliner űrhajóját személyzet nélkül. Űrhajósokkal legkorábbra augusztusra tervezik az első Starliner-próbarepülést – tették hozzá az illetékesek.

Kathy Lueders, a NASA űrhajósokkal végzett űrrepülési programjának igazgatója elmondta, az asztronauták nélküli repülések azt szolgálják, hogy nemcsak a hardvert teszteljék, hanem a földi irányító személyzetet is felkészítsék arra, hogy készen álljon az űrhajósokkal a fedélzeten végrehajtandó próbarepülésekre.

A NASA Elon Musk SpaceX vállalkozásával és a Boeing céggel kötött szerződést visszatérő űrhajók megépítésére, hogy az űrkutatási hivatal új űrhajók és űrrakéták fejlesztésére összpontosíthasson, amelyek képesek lesznek űrhajósokat szállítani a Holdra és a Marsra. A SpaceX teherűrhajói 2012 óta szállítanak terhet a NASA megbízásából a Nemzetközi Űrállomásra.

A szerdai bejelentés a SpaceX óriás hordozórakétája első indulásának egyéves évfordulóján hangzott el, az űrjármű fedélzetén volt Elon Musk Tesla gépkocsija, amelyet Nap körüli pályára állítottak, bizonyítva a rakétakísérlet sikerét és reklámozva Musk vállalatait.

A címlapfotó illusztráció.