Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

 

Földünk külső szomszédja a Naprendszerben, a Naptól számított negyedik bolygó, a Mars mindig is nagy hatást gyakorolt az emberi képzeletre. Kutatók arra próbálnak fényt deríteni, hogy mi rejtőzik a vörös bolygó felszíne alatt.

A marslakók, akik Wells Világok harca című regényének köszönhetően már több mint száz éve részei az emberi kultúrának, meghódították képzeletünket, valamint a sci-fi művek világát.

Az a lehetőség, hogy a vörös bolygón kialakulhatott az élet, a tudósokat legalább annyira foglalkoztatja, mint a laikusokat, csakhogy a kutatók nem zöld emberkéket keresnek a Marson, hanem mikroorganizmusok nyomait – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

Több évtizedes kutatómunka

Az első marsjáró, amelyik sikeresen landolt a bolygó felszínén, az amerikaiak által fellőtt Viking 1 volt 1976-ban. Az Insightot, amely nemrég hajtott végre sikeres leszállást űrbéli szomszédunkon, szintén az amerikaiak indították útjára. A Viking marsjáró első képe egy fényes és vörös kép, amely az első fotó volt egy másik bolygóról – közölte Bruce Banerdt, az Insight program vezető kutatója. Hozzátette, ez egy teljes kör azon az úton, hogy jobban megismerjük a Marsot.

A több évtizedes kutatómunka és az előző küldetések során szerzett tapasztalatok ellenére a sikeres landolás esélye a marsjáróknál mindössze 40 százalék. Többek között emiatt is nagy eredmény az, hogy az Insightnak sikerült épségben földet, illetve Marsot érnie. A NASA igazgatója, Jim Bridenstine elmondta, hosszú időn át és nagyon sokáig dolgoztak az Insight programon, összesen 7 hónapba telt, míg az űrjármű elérte a Marsot.

A legnagyobb nehezítő körülmény, hogy a ritka marsi légkörben nagyon nehéz a landoláshoz lelassítani a szondát. Az Insight egy hatalmas ejtőernyő és retrorakéták segítségével hat és fél perc alatt tette meg a 112 kilométernyi utat a Mars felszínéhez, ahová mintegy óránkénti nyolc kilométeres sebességgel érkezett meg.

Kiderülhet a Mars történelme

Az új szonda segítségével, amely képes a szeizmikus mozgásokat és a felszín alatti rétegek hőmérsékletét is mérni, a kutatók reményei szerint a Mars történelmét is megismerhetjük, nemcsak a jelenlegi állapotát. Az eddigi kutatások alapján már ismert, hogy a Marsnak volt egy magnetoszférája, amely megvédte az űrből érkező sugárzástól. Továbbá a Mars északi féltekéjének háromnegyedét egy hatalmas óceán takarta, illetve a bolygón nagyon sűrű volt a légkör.

InSight spacecraft on Mars

Az Insight landolása a Marson (Fotó: MTI/EPA/NASA)

A NASA igazgatója elmondta, az Insight abban segít, hogy kiderítsék, mindez miért változott meg. Emlékeztetett, a Mars 3 milliárd évvel ezelőtt egy életre alkalmas bolygó volt, azután pedig történt valami, ami pusztaságot idézett elő.

Létezett-e valaha élet a Marson?

A végső cél, hogy a kutatók megértsék a földi élet kialakulásának körülményeit, illetve kiderítsék, létezett-e valaha élet a Marson. A Föld felszínén tektonikai lemezek vannak, amelyek, ha összeütköznek, a kéreg visszatolódik a felszín alá és gázokat szabadít fel: metánt és vizet is. Jim Bridenstine elmondta, ezek mind olyan anyagok, amelyek szükségesek az élethez, ezért szeretnék kideríteni, hogy az élet ilyen feltételei megvoltak-e a Marson 3 milliárd éve.

Kiemelte, a NASA célja, hogy életet találjanak egy másik bolygón. Ahhoz pedig, hogy megtudják, élhető-e egy bolygó, meg kell ismerni a felépítését.

Mind a tudósok, mind a nagyközönség számára, az igazán izgalmas Mars küldetés az lenne, ha embereket is sikerülne eljuttatni a vörös bolygóra. A NASA kutatói szerint az olyan projektek, mint az Insight marsjáró, akár egy ilyen küldetést is előkészíthetnek.