Hétfőn leszáll a Marsra az InSight űrszonda

 

A május elején útjára indított InSight lesz az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es Marsra érkezése óta leszáll a vörös bolygóra. Az InSight lesz az első szonda, amely a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét.

Az egymilliárd dolláros amerikai–európai kutatás célja, hogy pontosabb képet kapjanak a szakértők arról, hogy keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

Az InSightot két miniműhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni fognak az űrszondával, amint az a vörös bolygó atmoszférájába lép, majd landol – olvasható a NASA honlapján.

 

A mintegy 700 kilogrammos űrszonda több mint 480 ezer kilométeres utat megtéve érkezik a Marsra. Az Insight a Phoenix és a Viking Mars-járók mintájára épült háromlábú leszállóegység, amely nem közlekedik, hanem stabilan egy helyben áll.

A sikeres leszállás után az objektum geofizikai laborként működik majd. Az eszköz egy német–lengyel gyártmányú robot segítségével mintegy öt méter mélyre fúr a bolygó talajába.

Az eseményt az érdeklődők élőben követhetik majd november 26-án, közép-európai idő szerint 21 órától az amerikai űrkutatási hivatal honlapján és a közösségi médiaplatformokon.