Kráterben landol majd a NASA új Mars-járója

 

Bejelentette következő, 2020-as Mars-missziója landolási helyszínét a NASA. A 45 méter átmérőjű Jezero-kráterbe fog leereszkedni a Mars 2020 Mars-járó.

A szakértők kifejtették: a helyszín földrajzi szempontból nagyon érdekes, a landolás a számos szikla és törmelék miatt hatalmas kihívást jelent. A kráter a marsi egyenlítőtől északra lévő hatalmas becsapódási medence nyugati peremén található. A feltételezések szerint több mint három és fél milliárd évvel ezelőtt alakult ki.

A terület valószínűleg a bolygófejlődés és az asztrobiológia több fontos kérdését is segíti megválaszolni. Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa elmondta, az, hogy mintákat szerezzenek erről a helyszínről, forradalmasíthatja a Marsról alkotott elképzeléseket, például arról is, hogy mennyire képes a bolygó befogadni az életet.

 

A 45 kilométeres kráter egykor egy ősi folyódeltának adott otthont. A kutatók szerint a domborzati forma a vízből ősi szerves molekulákat és a mikrobiális élet más jeleit gyűjthette össze és őrizhette meg, amelyek évmilliárdokkal korábban áramlottak a kráterbe.

A Mars-járó, amely a 2012-ben landolt Curiosity átdolgozott változata, a tervek szerint 2020 júliusában indul útnak. Élet nyomai, ősi lakható körülmények után kutat majd a Marson. Mindezek mellett kőzet- és talajmintákat is gyűjt, amelyeket a bolygó felszínén tárol majd.

A NASA és az Európai Űrügynökség jelenleg olyan módszereken dolgozik, amelyek segítségével a mintákat lejuttatják majd a Földre.

A címlapfotó illusztráció.