Sötét anyag vihara közeleg

 

A csillagászok számításai szerint a titokzatos anyag 500 kilométer per szekundumos sebességgel száguld majd végig a bolygórendszerünkön. A közelgő vihar lehetőséget nyújt a tudósoknak arra, hogy új ismereteket szerezzenek a világegyetem mintegy 25 százalékát kitevő matériáról.

A sötét anyag csillagászati eszközökkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból, valamint a csillagok és a galaxisok mozgásának megváltozásából következtethetünk.

Szerte a Tejútrendszerben számos, úgynevezett csillagáram – más néven csillaghalmaz – is létezik. Ezek olyan csillagok halmazai, amelyek korábban törpegalaxisok részei voltak, de az ősi időkben ütköztek a Tejúttal, majd szétszaladtak, és most a galaxisunk centruma körül keringenek. Az Európai Űrügynökség Gaiai teleszkópja tavaly fedezett fel egy ilyen csillagáramot, amely az S1 nevet kapta. Ez az áram az előrejelzések szerint hamarosan a bolygórendszerünkkel ütközik– olvasható a Cnet.com oldalon.

 

A tudósok számításai szerint, a Naprendszer ahogy keresztülhalad a Tejút külső régióin 230 kilométer per szekundum sebességgel száguld át az ott található sötét anyagon. Azonban az S1-áramnak a sebessége, amely Naprendszerünk felé közelít, a spanyol Zaragoza Egyetem munkatársai szerint elérheti az 500 kilométer per szekundumot is, így sokkal nagyobb az esély arra, hogy a műszerek észleljék a titokzatos anyagot.

A sötét anyag összetevőiről jelenleg még csak feltételezések léteznek. A tudósok úgy gondolják, hogy gyengén kölcsönható nagy tömegű részecskék (WIMP-ek), gravitációsan kölcsönható nagy tömegű részecskék (GIMP-ek), valamint axionok alkothatják a különleges anyagot. Az egyetem munkatársai szerint az S1-áramban az utóbbi észlelésére lesz a legnagyobb esély.

A közelgő „vihartól” egy percig sem kell azonban tartanunk, károkat nem okoz a berendezéseinkben, viszont ha sikerül a műszerekkel bemérni bizonyos összetevőit, új ismereteket szerezhetünk galaxisunk felépítéséről és a sötét anyagról is.

A címlapfotó illusztráció.