Véget érhet a Kepler űrtávcső küldetése

 

A NASA közleménye szerint az űreszköz két rendszere is problémákkal küzd, emiatt a teleszkóp nem képes pontos méréseket végezni. Ráadásul a Kepler üzemanyaga is fogytán van.

A szakértők a felmerült problémák miatt úgy döntöttek, hogy átmenetileg kikapcsolják az űrtávcsövet, és csak 2018. október 10-én „ébresztik fel”. Az újraindítást követően a Keplernek adatokat kellene küldenie, egyelőre azonban lehetetlen megmondani, hogy sikerrel jár-e a folyamat. Amennyiben az űreszköz teljesíti a feladatát, úgy folytathatja küldetését.

Az űrtávcső üzemanyagkészlete az elmúlt hat hónapban jelentősen megcsappant. Mivel az űreszköz nem rendelkezik olyan berendezéssel, amely képes lenne felmérni a még rendelkezésre álló üzemanyag mennyiségét, ezért a szakértők nem tudják meghatározni mennyi ideig tud még szolgálatot teljesíteni a Kepler.

Azonban nem ez az első alkalom, hogy probléma merül fel a szerkezettel. Az űrtávcső helymeghatározásáért felelős műszere 2013-ban meghibásodott. Egy darabig úgy tűnt, hogy emiatt a küldetése is véget ér. Azonban a NASA adott egy második esélyt az űrtávcsőnek: ez volt a K2-misszió, amely sikeresnek bizonyult.

Ha a Kepler küldetése lezárulna, akkor sem maradnánk bolygóvadász űrtávcső nélkül. A NASA TESS nevű eszköze nemrég kezdte meg működését, és már fel is fedezett egy lehetséges Naprendszeren kívüli bolygót.