Egy fal húzódhat a Naprendszer peremén

 

A NASA New Horizons – magyarul új látóhatárok – névre keresztelt űrszondája missziója során különös jeleket észlelt, amelyekről a tudósok úgy gondolják, hogy egy, a Naprendszer peremén létrejött hidrogénfalból eredhetnek.

A NASA Voyager–1 és Voyager–2 űrszondája megközelítőleg 30 éve már észlelte ezt a falat, a New Horizons a közelmúltban újabb bizonyítékokat talált a létezésére. A felfedezésről a csillagászok a Geophysical Research Letters szaklapban számoltak be.

 

A tudósok azt a határréteget, ahol a napszél és a csillagközi térben lévő gázanyag találkozik heliopauzának nevezik. A napszélből és a csillagközi gázokból származó nyomás a heliopauzánál egyensúlyba kerül egymással. Ez a speciális tér a Naptól 100-150 csillagászati egység távolságra található.

Az űrszonda jelenleg a Plútó pályáján túl, az aszteroidáktól hemzsegő Kuiper-övben halad. Adatgyűjtése során az eszköz egy hatalmas objektum jeleit észlelte. A jelek egyes szakértők szerint a heliopauzából eredhetnek. Ebbe a tartományba érve a semleges hidrogénatomok sebessége látványosan lecsökken, a részecskék felhalmozódnak, és egy sűrű hidrogénfal jön létre. Ez az elmélet még nem végleges, mivel nem kizárt, hogy a Naprendszeren belül található egy másik ultraibolya fényforrás is, amelynek a szonda most érzékelhette a jeleit.

Azonban a közeljövőben nem leszünk képesek közelről megvizsgálni ezt a régiót, és kideríteni onnan eredhettek-e a jelek. A Voyager–1 már rég túljutott a heliopauzán, a Voyager–2 pedig csak valamikor 2030 előtt fog megérkezni a területhez. A New Horizons pedig még ennél is később juthat el a heliopauzához. A kutatók azonban bíznak abban, hogy akkor még képes lesz elemzéseket készíteni.