Izrael is meghódítja a Holdat

 

Amennyiben a küldetés sikerrel jár, Izrael lesz a negyedik ország, amely pilóta nélküli űrhajót juttat a Holdra.

A SpaceIL izraeli nonprofit szervezet a napokban jelentette be, hogy pilóta nélküli űrhajót tervez a Holdra juttatni 2019-ben.

Az Israel Aerospace Industries állami cég által bemutatott jármű körülbelül másfél méter magas és közel 600 kilogramm tömegű. Négy szénszálas lábbal rendelkezik, tömegének kétharmadát az üzemanyag teszi ki. A kerekasztal formájú űrjárművet decemberben indítják útnak a floridai Cape Canaveralból Elon Musk amerikai nagyvállalkozó cége, a SpaceX Falcon 9 hordozórakétája.

 

A kilövés után az űrhajó a Föld felszínétől körülbelül 60 ezer kilométerre Föld körüli pályára áll, majd fokozatosan halad a Hold felé egy Föld körüli elliptikus pályáról.

A SpaceIL szerint a pilóta nélküli űrhajó 2019 februárjában éri el a Holdat és hajtja végre a leszállást. Ido Anteby, a SpaceIL vezérigazgatója elmondta, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy eléri azt a pontot, ahol megkezdi a leszállást, az űrhajó teljes mértékben önálló irányításra tér át.

Ha a küldetés sikerrel jár, Izrael lesz a negyedik ország, amely sima landolást hajt végre egy pilóta nélküli járművel a Holdon, az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína után.

A címlapfotó illusztráció.