Hatalmas üstököst fedezett fel egy amatőr csillagász

 

Egy amatőr csillagász vette észre pár napja a zöldes fényű Panstarrs üstököst, amelyet a jövő hónapban a saját szemünkkel is láthatunk.

Michael Jäger amatőr csillagász a felfedezésével kapcsolatban elmondta, hogy az üstökös magja körül lévő gázfelhő megközelítőleg 4 ívperc széles, ami azt jelenti, hogy a Panstarrs légköre 260 ezer kilométer széles, kétszer akkora, mint a Jupiter. Az üstökös hatalmas mérete lehetővé teszi azt, hogy szabványos teleszkópokkal is megfigyelhessék.

A Panstarrs jelenleg az úgynevezett Oort-felhő közelében észlelhető. Ez a „felhő” egy hatalmas gömb alakú héj a Nap körül, amelyben gyakran jönnek létre üstökösök is. Az üstökös eddig még nem látogatta meg a Naprendszer belső bolygóit, ezért nem teljesen világos a szakértők számára sem, hogy mi történik majd, hogyha megközelíti a Napot augusztusban.

Mivel az objektum egy hiperbolikus pályán mozog, így augusztus közepén – miután a Panstarrs a Merkúr pályáján belül kerül és megközelíti a Napot – vélhetően elhagyja a naprendszerünket.

A címlapfotó illusztráció.