Küzd a viharral az Opportunity Mars-járó

 

Több millió négyzetkilométeres területen tombol a vihar a vörös bolygón. A mostani jóval nagyobb, mint amit a szerkezet 2007-ben átvészelt. A vastag porréteg eltakarta a Mars-járó jelenlegi tartózkodási helyét a Kitartás-völgyében. Az Opportunity napelemeinek hatékonysága is lecsökkent, így a szakértőknek fel kellett hagyniuk a kutatásokkal.

A Marson a szelek nem olyan vészesek, mivel a légköri nyomás nagyon alacsony. A vastag porréteg viszont képes blokkolni a napfényt, ettől pedig csökken az Opportunity napelemeinek hatékonysága. A mérnökök először június 1-jén értesültek a viharról, amit a NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondája figyelt meg. A Mars-járó energiaszintje június 6-ra látványosan lecsökkent, ezért a szakértőknek fel kellett hagyniuk a tudományos kutatásokkal. Az Opportunity a lehető legalacsonyabb energiaszinten folytatta működését, és megkezdte küzdelmét az „életben maradásért”.

A NASA június 10-én bejelentette, hogy sikerült a szerkezet adását fognia. Bár a vihar egyre nagyobb erővel tombol, a jelek érzékelése mindenképp pozitív. A június 12-i jelentés szerint a Mars-járó akkumulátorának energiaszintje 24 volt alá csökkent. Így az eszköz olyan üzemmódba lépett, amikor az úgynevezett küldetésórán kívül minden más lekapcsol. Ez a küldetésóra felel azért, hogy a fedélzeti számítógépet „felébressze”, hogy ellenőrizze bizonyos időközönként az energiaszintet.

Ha a Mars-járó számítógépe megállapítja, hogy a napelemek nem töltődtek fel, „visszaalszik”. Mivel a vihar továbbra sem csillapodik, ezért akár napokba is telhet, hogy az Opportunity újból életre keljen. A NASA szakemberei június 13-án, szerdán vitatják majd meg a különböző megfigyeléseket a marsi viharról.

A Mars-járó „testvérével”, a Spirittel 2010-ben épp az energiahiány „végzett”. Miután a szerkezet megrekedt a talajon, nem jutott elegendő napfényhez, és végül kikapcsolt.

Az Opportunity igazi túlélőnek számít. Eredetileg úgy tervezték, hogy 90 napos missziót hajtson végre a Marson, napjainkban viszont már csaknem 15 éve folytat kutatást.