Tűzgömb szelte át az eget

 

Fényes tűzgömböt figyelhettek meg vasárnap este országszerte. A nem mindennapi égi jelenség a délnyugati égbolton tűnt fel. Több kamera is rögzítette.

A tűzgömb olyan meteor, amelynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét.

A Föld légkörébe érkező meteorok közül átlagosan minden ezredik minősül tűzgömbnek. Meteoresők, mint például a Geminidák vagy a Perseidák áthaladása során gyakrabban lehetünk szemtanúi ilyen jelenségnek. A tűzgömb kialakulásához többnyire egy centiméter vagy annál nagyobb méretű szilárd anyag is szükséges. Ritka esetben egy-egy ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt, és szélsőséges esetekben komoly károkat képes okozni.

Az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb tűzgömbészlelése 2013-ban történt. A ritkának számító légköri jelenség Oroszországban, Cseljabinszkban okozott komoly riadalmat, személyi sérüléseket, valamint anyagi károkat. A NASA által 17 méteresre és 10 ezer tonnásra becsült test bár a légkörben felrobbant, nagyságából adódóan olyan lökéshullámot keltett, amelyek a földkéregben Richter-skála szerinti 2,7-es rengést okozott. A földmozgás következtében kitörő ablaküvegek szilánkjai mintegy ezerkétszáz embernek okoztak sérülést.

A szakértők akkori becslése szerint a felszínre csaknem öt tonna anyag hullott. A tűzgömb egyik legnagyobb darabját – amely meghaladta a fél tonnát – hónapokkal az eseményt követően búvárok találták meg a Csebarkul-tóban, 80 kilométerre Cseljabinszktől.