Heves ütközés miatt forog szertelenül az Oumuamua aszteroida

 

A csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett első ismert aszteroida szertelen forgását vizsgálták meg a belfasti Queen's Egyetem kutatói. Az októberben felfedezett, hosszúkás szivar alakú űrobjektum feltűnése óta lázban tartja a csillagászati világot.

A visszaverődő fény árulkodott az Oumuamua szokatlan mozgásáról

A Queen’s Egyetem kutatói az objektum forgásának természetét tanulmányozták a róla visszaverődő fény változásán keresztül. Szinte azonnal megállapították, hogy sok kis aszteroidával ellentétben nem szabályosan, hanem össze-vissza forog. A Wes Fraser vezette kutatócsoport tanulmányát a Nature Astronomy alapján idézte a BBC hírportálja.

Az Oumuamua egy másik naprendszerből érkezett, pályája alapján nem származhat a miénkből. Kezdetben úgy vélték, üstökösről van szó, ám kiderült, hogy egyetlen tulajdonsága sem vall erre, porból és vízjégből álló csóvája sincsen. Minden valószínűség szerint aszteroida, noha alakja rendkívül szokatlan, szivarhoz vagy uborkához hasonlítják. Hossza meghaladja a 200 métert is.

Vélhetően egy ütközés okozza az összevisszaságot az aszteroidánál

BBC 4-es csatornájának vasárnapi adásában egy pingpongütővel illusztrálták a furcsa mozgást: Fraser először úgy dobta fel, hogy visszaesve egyenletes időközönként fordult egyet a tengelye körül. Amikor másképp dobta fel, szabálytalanul forogva esett le.

Az „űrszivar” kaotikusnak ítélt mozgásának legvalószínűbb magyarázata, hogy összeütközött egy másik objektummal valamikor a története során. Azt nem tudják, mikor történt a karambol, de úgy vélik, az összevissza forgást még legalább egymilliárd éven át folytatja.

További űrobjektumokat keresnek

A tudósok most további Oumuamua-szerű objektumokra vadásznak, melyekből tízezer is lehet áthaladóban Naprendszerünkön a Neptunusz pályáján belül.