Sikerrel állítottak pályára több műholdat az új orosz űrbázisról

 

Oroszország sikeresen pályára állított csütörtökön több külföldi műholdat azzal a Szojuz–2 (1A) rakétával, amelyet az ország távol-keleti végében nemrég megépített Vosztocsnij űrbázisról bocsátottak fel.

Twitter-üzenetben számoltak be a sikeres rakétafelbocsátásról

A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal Twitter-üzenetben számolt be a Vosztocsnij támaszpont második sikeres rakétafelbocsátásáról. A Szojuz mások mellett két orosz Kanopusz meteorológiai műholdat, az S-NET és a D-Star One német távközlési műholdakat és az Egyesült Államok Lemur típusú hajózást követő és meteorológiai műholdjait vitte magával.

Műszaki hiba miatt egy hónapot csúszott a művelet

A felbocsátás több mint egy hónapot csúszott azt követően, hogy november 28-án kudarccal végződött egy hasonló küldetés. Az akkor útnak indított Szojuz rakétával tizenkilenc műholdat kellett volna pályára állítani, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása után.

Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes a baleset után egy hónappal a Rosszija 24 hírtelevíziónak megerősítette azt a korábban cáfolt értesülést, amely szerint a rakéta elfordulásának irányszögét úgy számították ki, mintha a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották volna fel. Rogozin hangsúlyozta, hogy nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt.

Több fronton is korszerűsítésre van szükség az orosz űrkutatási hivatalnál a miniszterelnök-helyettes szerint

A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán kemény és objektív kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba. Rogozin rendszerszintű hibákkal vádolta a Roszkoszmosz vezetését, és hangsúlyozta a fiatalítás, valamint a technológiakorszerűsítés szükségességét.