Szuper kék hold kel fel január utolsó napján

 

Január 31-én olyat produkál hű égi kísérőnk, amire több mint száz éve nem volt példa. Teliholdas éjszakánk lesz, vérhold fog felkelni, és néhol még holdfogyatkozást is megfigyelhetnek.

Másfél évszázada nem látott égi jelenség jön

2018 első hónapjának utolsó napján olyan égi jelenségek sorában lehet részünk, amire mintegy 150 éve nem volt példa a csillagászok szerint. A január elsejei holdtöltét követően ismét teljes arcát mutatja majd nekünk a hold, vérvörös színben fog pompázni, és planétánk egyes szegleteiből még holdfogyatkozás is megfigyelhető lesz.

Egyszerre lesz „kék” és „vérhold”

Ahogy arról már az év elején beszámoltunk, a januári holdjárás azért számít különlegesnek, mert kétszer is kikerekedik a hold. Az angol hagyomány ezt „kék holdnak” nevezi. A szakértők szerint ez az elnevezés egy ősi szóból, a belewe-ből eredeztethető, amelynek jelentése áruló. Ez a telihold ugyanis átveri az embereket azzal, hogy a megszokotthoz képest korábban tűnik fel. Kék holdat nagyjából két és fél évente lehet megfigyelni.

A szuperhold az a köztudatban elterjedt égi jelenség, amikor a telihold az égitest pályáján a lehető legközelebb fekszik a Földhöz. Ilyenkor az objektum látszólagos mérete és fényereje is nagyobb a megszokottnál.

A vérhold kifejezés ugyancsak az angol nyelvterületről származik. A jelenség tudományos magyarázatát az adja, hogy holdfogyatkozáskor az égitest látszólag narancsvörössé válik a földi légkörön átszűrődő fény miatt. Sajnos Magyarországról nem tudjuk majd nyomon követni majd ezt a különleges jelenséget, mivel a NASA tájékoztatása szerint magyar idő szerint délután 12.48 és 14.29 között zajlik majd le.

Teljes holdfogyatkozás csak az Egyesült Államok és Kanada nyugati részén, a Csendes-óceánon, Ausztrália és Kína nagy részén, valamint az Északi-sarkvidéken lesz megfigyelhető.


SWITZERLAND MOON

Baljós előjelnek tartják a vérholdat évszázadok óta

A vérholdat az apokalipszis eljövetelének utolsó jelének tartják azok, akik egy bibliai utalás miatt hisznek abban, hogy a négy vérhold a végítélet eljövetelét jelenti. Jóel próféta azt jövendölte ugyanis, hogy: „A nap elsötétedik, a hold vérré változik, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja.” Legutóbb 2014 áprilisa és 2015 szeptembere között követte egymást négy „vérhold”, de a világvége azután sem következett be.

A próféciát alapul véve Mark Blitz dolgozta ki a vérhold elméletét, amit egy pap, John Hagee bestsellere, a Négy vérhold tett ismertté. A teória hívei szerint a négy vérhold így vagy úgy mégiscsak komoly előjel. Egy korszak végének eljövetelét is hirdeti.

Bár a január 31-i jelenségek sorának csillagászati szempontból nincs komoly jelentősége, mégis feltehetően sokak érdeklődését felkelti majd a tudományág iránt.