Újabb sikeres teszten van túl a a kínai kvantumkommunikációs műhold

 

Kvantumkommunikációs kapcsolatot hoztak létre a kutatók Kína és Ausztria között a világ első kvantumkommunikációs műholdjával. Így egy újabb lépéssel közelebb kerültek egy globális kvantumkommunikációs hálózat kialakításához.

Új kvantumeljárással jött létre kapcsolat Peking és Bécs között

A kínai és osztrák szakemberek a Physical Review Letters című folyóiratban számoltak be az eredményeikről, bemutatva, hogy a Micius nevű kínai műholddal megvalósítható az interkontinentális kvantumkommunikáció. A kutatók kvantum módon osztottak meg egy kulcsot a műhold és két, egymástól mintegy 8 ezer kilométerre lévő földi állomás között. Majd a teszt során képeket továbbítottak oda-vissza, és egy hetvenöt perces videókonferenciát is lebonyolítottak Peking és Bécs között.

Kína 2016 augusztusában bocsátotta fel a világ első kvantumkommunikációs műholdját az északnyugat-kínai csiucsüani űrközpontból. A műhold feladata, hogy szuperbiztonságos, feltörhetetlen kvantumkommunikációt hozzon létre feltörhetetlen kvantumkulcsok továbbításával a világűrből a Földre.

Már fél éve végrehajtottak egy sikeres tesztet a Miciusszal

A kínai kutatók 2017 júniusában jelentették, hogy sikeres tesztet hajtottak végre a Miciusszal, amikor kvantum módon osztottak meg kulcsot a műhold és földi állomások között, valamint kvantumteleportálást hajtottak végre a Földről a műholdra. A Science című tudományos folyóiratban közölt akkori beszámolójukban a szakemberek leírták, hogy olyan összefonódott fotonpárokat állítottak elő a Micius fedélzetén, amelyeket földi vevőállomásokra küldenek el, hogy mindkét helyen méréseket hajtsanak végre rajtuk.

Az új eljárással lehallgathatatlanná válhatnak az információk

Az összefonódás jelenségének lényege, hogy, ha az összefonódott párok egyik tagján elvégeznek egy mérést, megállapítva a foton állapotát, akkor abban a pillanatban a másik fotonnak is ugyanez lesz az állapota. Ez azért érdekes, mert az összefonódás jelenségének felhasználásával lehetővé válik az információk teleportálása, méghozzá úgy, hogy az lehallgathatatlan legyen.

A legfrissebb eredményekkel a kutatók ismét egy lépéssel közelebb kerültek egy jövőbeni globális kvantumkommunikációs hálózat megszületéséhez.