A Mars egyik kráterét Gerhard Neukum bolygókutatóról kapta

 

A 2014-ben elhunyt Gerhard Neukum német fizikusról és bolygókutatóról nevezték el a Mars egyik becsapódási kráterét. Az égitestek elnevezéséért felelős Nemzetközi Csillagászati Egyesület (IAU) még szeptemberben döntött a kráter nevéről.

A Neukum-kráter igazán egyedinek számít mintázata miatt

Az Európai Űrügynökség közlése szerint a több mint száz kilométer átmérőjű Neukum-kráter a vörös bolygó déli féltekéjén elterülő Noachis-felföldön található. A német légi- és űrhajózási hivatal szerint a területen számos dűnemező található, amelyek a kráterekben koncentrálódnak. A Neukum-kráter különösen érdekes mintázattal rendelkezik a benne lévő sötét színű, nagyjából tizenkétszer tizenhét kilométeres dűnemezőnek és két ároknak köszönhetően.

A bolygókutató több területen is előmozdította a német űrkutatást 

A 2014-ben elhunyt Gerhard Neukum volt a DLR bolygókutatási intézetének vezetője és fontos szerepet játszott a Berlini Szabadegyetem planetológiai és távérzékelési szakának újjászervezésében. A fizikus vezetésével fejlesztették ki továbbá az úgynevezett nagy felbontású sztereokamerát, angol nevén High Resolution Stereo Camerát az ESA 2003 júniusában útnak indult Mars Express nevű űrszondája számára.