Először sikerült megvizsgálni bébigalaxisokat

 

Először sikerült megvizsgálni az univerzum első galaxisainak, az úgynevezett bébigalaxisoknak a mozgását. A név megtévesztő, mivel ezek a világok 13 milliárd évesek is lehetnek.

Számos titkot rejtenek a távoli világok

Ezek a galaxisok a feltételezések szerint az univerzum 13 milliárd évvel ezelőtti születése után nem sokkal alakultak ki. Mivel nehéz megfigyelni őket, számos rejtéllyel szolgálnak. A brit Cambridge-i Egyetem vezetése mellett egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült most megvizsgálnia ezeket a titokzatos rendszereket. A tudósok eredményeikről a Nature című tudományos lapban számoltak be. Ezek a bébigalaxisok saját központjuk körül forognak, a Tejútrendszerhez hasonlóan.

A csillagászoknak sikerült bemérniük több fontos adatot is

A két kis galaxis megfigyeléséhez a tudósok a chilei Andokban lévő ALMA rádióteleszkóp hatvannégy antennáját használták. Ezek az egyedi világok az ősrobbanás után 800 millió évvel, tehát mintegy 13 milliárd éve jöttek létre. A szakértők most végre meg tudták állapítani pontos távolságukat a Földtől, és a bébigalaxisok belsejében lévő, a növekedésüket tápláló gázok mozgási mintáját is.

A mostani felfedezés mérföldkő lehet a több milliárd éves galaxisok kutatásában 

Bár a galaxisok az univerzum történetének nagyon korai szakaszában alakultak ki, már viszonylag rendezettek. A szupernóvarobbanások között fellépő gyakori fúziók miatt pont ennek az ellenkezőjére számítottak a csillagászok. Így a mi Tejútrendszerünknél ötször kisebb világok gyorsan növekedtek.

A mostani felfedezés nagyban hozzájárul az ősrobbanás utáni első milliárd évben létrejött galaxisok keletkezésének és fejlődésének megértéséhez.