A tengerbe veszhetett a titokzatos Zuma

 

Nem tudta pályára állítani a Zuma kódnevű amerikai kémműholdat az amerikai SpaceX magáncég hordozórakétája. A műhold darabokra esett szét, és a tengerbe zuhant.

A tengerben végezhette a titokzatos kémműhold

Ahogy arról korábban hírt adtunk vasárnap hajnalban a Falcon 9-es típusú hordozórakéta indította útnak a floridai Cape Canaveralnél lévő űrállomásról azt a titokzatos űreszközt, amelyet a a Northrop Grumman repülőgépgyártó és védelmi technológiával foglalkozó amerikai konszern gyártott. A Zuma kódnevű amerikai kémműhold  azonban nem vált el a hordozórakéta második fokozatától. A küldetés sikertelenségét két amerikai tisztségviselő közölte.

Nincs nyoma külső beavatkozásnak

A terv az volt, hogy a műholdat alacsony pályára állítják a Föld körül. A Falcon-9 visszatérő egysége már nyolc perccel a felbocsátás után vissza is tért. A SpaceX magáncég szóvivője azt mondta, hogy az ilyen jellegű küldetésekről nem adhatnak felvilágosítást. A jelenlegi adatokból az olvasható ki, hogy a hordozórakéta rendben működött. Az ügyben vizsgálat indult, de az előzetes felmérés szerint nincs jele szabotázsnak vagy külső beavatkozásnak. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a későbbiekben megkísérelnek-e egy újabb pályára állítást.

Cél az olcsóbb űrutazás megteremtése

A SpaceX az ilyen küldetésekkel újrahasznosítható rakéták fejlesztésén dolgozik, amelyek a cég szerint jelentősen csökkenthetik az űrutazások költségeit. Az amerikai magáncég az elmúlt évben két, katonai szempontból fontos és bizalmas szállítmányt bocsátott fel az amerikai kormány megbízásából.