Titkos amerikai szállítmányt bocsátott fel a SpaceX magáncég

 

Zuma kódnéven ismert, titokzatos űreszközt állított pályára a Föld körül vasárnap a SpaceX magáncég az amerikai kormány megbízásából.

Titkokat rejt a Zuma

Nagy a titkolózás arról az eszközről, amelyet a Falcon–9-es típusú hordozórakéta indította útnak a floridai Cape Canaveralnél lévő űrállomásról közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban. A Northrop Grumman repülőgépgyártó és védelmi technológiával foglalkozó amerikai konszern csupán annyit ismert el, hogy ők készítették az eszközt az amerikai kormánynak, amelyet a SpaceX állított alacsony Föld körüli pályára.

A jövőben költséghatékonyabbak lehetnek az űrutazások

A pályára állítás további érdekessége, hogy A Falcon–9 visszatérő egysége nyolc perccel az elemelkedés után vissza is tért a Földre.  A SpaceX az ilyen landolásokkal olyan teljesen újrahasznosítható rakéták fejlesztésén dolgozik, amelyek a cég szerint jelentősen csökkenthetik az űrutazások költségeit a jövőben.

Több titkos projekt is lezajlott az utóbbi hónapokban

A Zumáról semmi többet nem tudni, még azt sem, melyik kormányzati szerv használja.  A SpaceX az elmúlt évben két, katonai szempontból fontos és bizalmas szállítmányt bocsátott fel az amerikai kormány megbízásából.  2017 májusában az NROL–76 hírszerzési műholdat indították útjára a Nemzeti Felderítő Hivatal számára. A védelmi minisztériumban ez a hivatal működteti a kémkedés céljára használt műholdakat. Szeptemberben pedig egy legénység nélküli X–37B űrhajót lőttek fel az amerikai légierő megbízásából.