A súlytalanságban növekszik az asztronauták testhőmérséklete

 

Mivel az izzadság nem párolog úgy a világűrben, mint itt a Földön, ezért egy friss kutatás szerint az űrhajósok testhőmérséklete még nyugalmi állapotban is 38 Celsius-fok.

Túlhevülten élnek az űrben az asztronauták

A berlini Charité Orvostudományi Egyetem kutatói folytattak nemrégiben vizsgálatot az űrhajósok körében, és ők jutottak a fenti megállapításra. Ez a hőmérséklet egy fokkal meghaladja a normál értéket. Azt is megfigyelték, hogy sporttevékenység végzése során a testhőmérsékletük akár 40 Celsius-fok fölé is emelkedhet. A szakértők eredményeiket a Scientific Reports című tudományos lapban mutatták be.

Hanns-Christian Gunga, a pszichológiai intézet kutatója és kollégái a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautáinál homlokra helyezett érzékelők segítségével az úgynevezett maghőmérsékletet, az agy és a belső szervek hőmérsékletét vizsgálták. Rájöttek, hogy a hőmérséklet nem hirtelen emelkedik meg, hanem a test másfél hónapon át állandóan melegszik, míg beáll 38 Celsius-fokra.

 A jövőben javíthatják az űrutazók egészségi állapotát az új feljegyzések

A kutató elmondta, hogy a test a a súlytalanság állapotában nem tud megszabadulni a felesleges hőtől. Ez a földitől eltérő állapot megnehezíti a test és környezete közötti hőcserét. Az izzadság kevésbé párolog el, mint a Földön, emiatt a test az edzések alkalmával az űrben különösen gyorsan túlhevül. A csoport tagjai arra is felhívták a figyelmet, hogy a test maghőmérsékletének erős ingadozása befolyásolhatja a fizikai és mentális teljesítőképességet, és akár életveszélyes is lehet. Az új ismeretek alapján a jövőben javíthatják a hosszú távú űrutazásokon részt vevő asztronauták egészségi állapotát.