Ismét túléltünk egy aszteroida látogatást

 

Nem sokkal éjfél után húzott el mellettünk alig kétezer kilométerre egy kisbolygó. A váratlan látogatót csak pár napja fedezték fel a csillagászok.

Megúsztunk egy végzetes találkozást

A számítások szerint teherautó nagyságú aszteroida nemsokkal hajnali két óra előtt haladt el bolygónk mellett. A NASA a veszélyes kategóriába sorolta, de szerencsére nem módosult a pályája, így nem történt kisebb súrlódás sem. A 2017 YD7 katalógusjelű aszteroida közel 38 ezer km/h-ás sebességgel mozgott és még december 28-án fedezték fel a Mount Lemmon Survey égboltfelmérési program keretében. Átmérőjét hat és huszonegy méter közöttire tették.

Több mint egy évszázad múlva tér vissza

Ez az aszteroida most jó darabig nem látogat meg bennünket, mivel legközelebb csa 2155. június 16-án tér vissza. Akkorpedig sokkal távolabb lesz a Földtől, mint most. Az előzetes becslések szerint 26 millió kilométerre.

Aszteroidák kereszttüzében lehetünk?

2017. december 24-ig közel tizenhét ezer ötszáz földközeli objektumot fedeztek fel a szakemberek, ezekből majdnem tizenhét ezer négyszáz aszteroida. Az amerikai űrügynökség most egy olyan kisebb űrhajó megépítésén dolgozik, ami képes lenne megakadályozni egy Földet fenyegető aszteroida becsapódását. Az első tesztküldetést 2024-re tervezik.