Érdemes lesz 2018-ban is az eget kémlelnünk

 

2018-ban sem maradunk emlékezetesnek ígérkező csillagászati jelenségek nélkül. Januárban hűséges égi kísérőnk produkál majd érdekes dolgokat, de több aszteroida is felénk tart.

Januárban a Hold vonja magára a figyelmet

Igazi csemegének ígérkezik az év első hónapja az amatőr csillagászok számára. A Holdunk háromszor is olyan jelenségeket produkál majd szinte egy fázis leforgása alatt, amelyeket ritkán szokott. Az egyik várható jelenséget még a Space.com oldal is úgy harangozta be, hogy szuper kék vérhold ragyog majd fel hamarosan az égen.

A kék hold azt jelenti, hogy egy hónapon belül kétszer is gyönyörködhetünk majd teliholdban, január elsején és január 31-én. Ilyesmi a megfigyelések szerint csak két-három évente fordul elő. A kék hold kifejezés az angol nyelvből került át hozzánk is. Az óangolban a holdat emlegették időnként belewe-ként, amely árulót jelentett. Idővel ez a szó kikopott a köztudatból, a helyét átvette a blue, kék szó, amely a hold szóval párban állva misztikus hangzást kölcsönöz a jelenségnek.

Szuperhold is felragyog majd ugyancsak január végén. Ahogy arról korábban írtunk, ettől a szenzációhajhász kifejezéstől elzárkóznak a csillagászok. Szuperholdkor a telihold éppen akkor jön el, amikor a Hold a Föld körüli elliptikus pályájának hozzánk legközelebbi pontján vagy legalábbis annak közelében jár. A gyakorlatban nagyjából tizennégy százalékkal nagyobb és fényesebb ilyenkor a holdkorong, mint általában.

Nem utolsósorban pedig lesz egy teljes holdfogyatkozás is 2018 első havában, ugyancsak 31-én. Azonban sajnos ebből mi nem sokat tudunk megfigyelni, mivel a java addigra lezajlik, mire felkel a hold. De amennyiben tiszta lesz az idő, akkor az égitest vöröses színében gyönyörködhetünk majd. Ezt a jelenséget – ugyancsak az angol szlengből átvéve – nevezik vérholdnak. Természetesen nem kell semmi ijesztőre gondolni e kifejezés hallatán. Ezt a speciális árnyalatot a fény atmoszférában való szóródása okozza, akárcsak a naplemente vörös színét is.

2018 novemberében ismét megközelíti a Földet a koponya alakú aszteroida (Fotó: J. A. Peñas / SINC)

2018 novemberében ismét megközelíti a Földet a koponya alakú aszteroida (Fotó: J. A. Penas/SINC)

Koponya alakú aszteroida is megkörnyékez minket

Feltehetően 2018 novembere környékén felbukkannak majd olyan hírek, hogy ismét közeleg a világvége, mivel egy olyan aszteroida közelít meg minket, amelyet a köznyelv halloweeni koponyasziklaként emleget. Tudományos nevén ez a 2015 TB145 aszteroida, amely nagyjából hatszáznegyven méteres. A csillagászok három éve fedezték fel, amikor pont október 31-én, halloween napján húzott el viszonylag közel, mintegy négyszáznyolcvanezer kilométerre a Földtől.

Nevét onnan kapta, hogy némi fantáziával alakja sokakat egy emberi koponyára emlékeztethet. A csillagászati intézetek által készített látványképeken természetesen ez a hasonlóság mindjárt egészen hátborzongatóvá vált. Az aszteroida aránylag gyorsan pörög, három-öt óránként fordul meg a tengelye körül. A felszínének nagy része szénfekete, így csak pár folt veri vissza rajta a napfény komolyabb részét. Ezt pedig fura villogásként érzékelik a csillagászati távcsövek.

Persze pánikra semmi okunk, hiába ez a sok ijesztő tulajdonság. A csillagászok számításai szerint most a Hold távolságának 105-szörösére fogja csak megközelíteni bolygónkat. A koponyaszikla egyébként rendszeres látogatónkká válik, kicsivel több mint háromévente fordul majd meg bolygónk közelében. Legközelebb 2088-ban riogatja meg a világot pont halloweenkor.