Magyar SMOG utazik a világűrbe jövőre

 

A SMOG–1 névre keresztelt magyar műhold jövőre állhat Föld körüli pályára az év második felében.

Újabb magyar műhold állhat Föld körüli pályára jövőre – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában december 28-án, csütörtökön. Dudás Levente, a projekt műszaki vezetője azt mondta, hogy a SMOG–1 2018 második negyedévére kapott startidőpontot. Azonban némi eltolódással már most számolnak a szakemberek.

A SMOG–1, ahogyan arra a neve is utal, rádiófrekvenciás szmogot, szennyezettséget mér majd a digitális földfelszíni televízióadók frekvenciasávjában. A cél egy globális rádiófrekvenciás szennyezettségi térképet alkotni a bolygóról – közölte Dudás Levente.

A tervek szerint a SMOG–1 beszkenneli a földfelszínt, ami által a kutatók meg tudják majd mondani, hogy az adott földrajzi terület fölött elhaladva milyen frekvencián, milyen jelszinteket bocsátott az ember a világűrbe, mennyire szennyeztük a környezetünket.

Az első magyar építésű műhold a Masat–1 volt, amely összesen 1062 napot töltött a világűrben. A mintegy egy kg tömegű, tíz cm élhosszú, kocka formájú technológiai műholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztetté ki. Magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útnak több társával együtt. 2015. január elején semmisült meg folyamatos süllyedés után a légkörben.

Jelenleg a SMOG–1 földi tesztelése zajlik. A műholdból két példányt is gyártottak, hogyha az űrben valamilyen probléma merülne fel, a Földön modellezni tudják, miként reagál az eszköz egy adott megoldásra.