Ötszáz kilogrammos óriásmadarak járhattak az előemberek között

 

A hatalmas, röpképtelen madarak, melyek mellett a mai struccok eltörpülnek, majdnem fél tonnát nyomtak, és az európai vadvilág részét képezték, amikor őseink megérkeztek Afrika területéről – állítják a tudósok.

A kutatók az ukrajnai Krím félszigeten található Taurida-barlang feltárásakor akadtak a hatalmas combcsontra, amely az ősi madárhoz tartozhatott – olvasható a The Guardian hírei közt.

A negyven centiméter hosszú csont és a többi lelet elemzése alapján a maradványok 1,5 és 1,8 millió év közé tehetők, ami azt jelenti, hogy amikor 1,2 millió évvel ezelőtt a Homo erectus, azaz a felegyenesedett ember eljutott Afrikából Európa területeire, találkozhatott az óriási madarakkal.

A lelet azért is kiemelkedő jelentőségű, mert ez az első alkalom, hogy ekkora madár maradványaira bukkantak az északi féltekén.

A kutatók szerint az óriási madár kitűnő élelemforrás lehetett az előemberek számára, továbbá hasznosíthatták csontjait, tollait és tojását is.

Nikita Zelenkov, az Orosz Tudományos Akadémia paleontológusa azt mondta, amikor megkapta tanulmányozásra a combcsontot, úgy gondolta, a rég kihalt madagaszkári elefántmadárhoz tartozik.

Az elemzések alapján a csont azonban egy ősi madárfajhoz, a Pachystruthio dmanisensishez tartozik,

amely a számítások szerint három és fél méter magas lehetett, súlya pedig megközelítőleg 450 kilogramm, vagyis háromszor olyan súlyos, mint a ma élő legnagyobb madár, a strucc.

Zelenkov szerint egyelőre nem tudni, mitől pusztulhatott ki a faj, de nagy valószínűséggel 1,2 millió évvel ezelőtt tűnt el, így tehát találkozhatott az előemberekkel.

A hosszú és vékony combcsont azt mutatja, a madár jó futó lehetett,

amire szüksége is volt az óriási ragadozók között, amelyek még egy mamutot is le tudtak teríteni.

A leletekről készült további elemzés a Journal of Vertebrate Paleontology tudományos lapban olvasható.