Szinte tökéletes állapotban maradt meg a harmincezer éves oroszlánkölyök

 

A harmincezer éves barlangi oroszlánt és egy farkas maradványait a szibériai állandóan fagyott talajból emelték ki a kutatók.

A szinte tökéletes állapotban megmaradt oroszlánkölyköt és a farkas fejét egy japán és orosz kutatócsoport találta meg, és a felfedezést június 3-án jelentették be Tokióban  olvasható az Aszahi Sinbun japán napilapban.

A jégkorszaki leleteket tavaly júliusban tárták fel Jakutföldön, Szibéria északkeleti részén egy folyónál, és azóta vizsgálták őket.

Az izmok, az agy és a belső szervek mindkét leletnél jó állapotban vannak – közölte Szuzuki Naoki paleontológus orvosprofesszor a tokiói Dzsikei Egyetemről, aki a maradványokat CT vizsgálattal elemezte. Az oroszlánkölyök, melynek még az arckifejezése is tökéletesen megőrződött, negyven centiméteres és 800 grammot nyom. A tudósok szerint valószínűsíthető, hogy nem sokkal a születése után pusztult el.

A farkas, amelynek a fogazata és a szőre maradt meg épségben, kettő és négy év között lehetett, amikor lepusztult. A kutatók célja, hogy összehasonlítsák az állatok fizikai tulajdonságait a ma élő oroszlánokéval és farkasokéval. A kutatócsoport 2015-ben és 2017-ben is talált már hasonló leleteket a térségben.