Visszatért a kihalt madárfaj

 

Újra megjelent a röpképtelen madárfaj az Indiai-óceán egy szigetén, amely egyszer már kihalt, amikor a víz elárasztotta az élőhelyét.

A guvatok családjába tartozó fehértorkú guvat egy ritka evolúciós folyamat révén másodszor is ugyanolyan fejlődésen ment keresztül, ami kiemelkedő jelentőséggel bír a madarak történetében – olvasható a Portsmouth-i Természettudományi Múzeum honlapján.

A fehértorkú guvatok Madagaszkárról a túlnépesedés következtében vándoroltak át Aldabra szigetére, ahol

ragadozók hiányában az idők során elvesztették repülési képességüket.

Hasonlóképp a Mauritius szigetén élő dodóhoz, amely azonban már a 17. században kihalt.

Az angliai Portsmouth-i Egyetem és Természettudományi Múzeum kutatói megtalálták a röpképtelen guvatok utolsó kolóniáját, amely még mindig az Aldabra korallszigeten él. Az Aldabra atoll, a világ egyik legnagyobb felemelkedett korallszigete rendkívül gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, továbbá itt található a világ legnagyobb, 150.000 egyedből álló óriásteknős populációja is.

Aldabra-szigetvilág (Fotó: AFP)

Aldabra-szigetvilág (Fotó: AFP)

Aldabrát 136 ezer évvel ezelőtt elárasztotta a víz, ennek következtében minden ott élő faj kipusztult. A leletek vizsgálatából az derült ki, hogy amikor több ezer év múlva az óceán visszahúzódott, a guvatok újból megjelentek a szigeten, és ugyanazon az evolúciós folyamaton mentek ismét keresztül.

Mindkét esetben a guvat teljesen függetlenül fejlődött röpképtelenné.

Az egyetem szóvivője azt nyilatkozta, ez volt az első alkalom, hogy a guvatok családjában létrejött ez a különleges evolúciós ismétlődés, és a folyamat az egész madárvilágban egyedülálló.

A fehértorkú guvat az utolsó megmaradt röpképtelen madárfaj az Indiai-óceán nyugati részén.