Sámánok ezeréves hallucinogén szereire bukkantak Bolíviában

 

A Bolíviában talált szerek széles körű növénytani tudásra és a kereskedelem, valamint az egykori vándorlás létezésére utalnak.

Egy bőrtasak maradványában erős hallucinogén kábítószereket találtak tudósok, amelyek feltehetően egy dél-amerikai sámáné voltak. Az ősi lelet azt jelzi, hogy nemcsak ismerten hallucinációt okozó növényeket használtak, hanem különböző növényeket is vegyítettek a hosszabb és erőteljesebb bódulat eléréséhez – írja az Indepentedent.

 

A mára már kiapadt Sora folyó völgyében tették a ritka felfedezést az antropológusok, Délnyugat-Bolíviában 2010-ben. A radiokarbon kormeghatározás időszámításunk szerint 900 és 1190 közé helyezi időben a leletet. A rituális csomag egy apró barlangban volt, amelyet egy ember temetése során hagyhattak ott.

A csapat számos pszichoaktív összetevőt – kokaint, benzoilekgonint, harmint, bufotenint, dimetiltriptamint, pszilocint – talált az anyagban, amelyet legalább három – de lehetséges, hogy négy vagy öt – különböző növényfajból nyerhettek a készítői.

Melanie Miller kutató, aki a minták elemzéséért volt felelős, elmondta: a megtalált maradványok olyan növényekből származnak, amelyek nem teremnek a környező területen, így Dél-Amerika nagyobb területei közötti kereskedelmi hálózatot és a sámánok fejlett növénytani tudását feltételezhetjük.