A legrégebbi kínai sírt tárták fel

 

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, a sírban egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek.

Egy 13 és 18 év közötti lány megcsonkított holtestét találták meg. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra – közölte Liu Szo-csiang, a Csingtang romok feltárását végző csoport vezető régésze.

Hozzátette, a sírban talált temetkezési eszközök, egyebek között egy csontból készült tű jelenléte arra utal, hogy a temetkezéshez már abban a korszakban is bizonyos rituálék kapcsolódtak. A szakértő hangsúlyozta, a holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Ennek a temetkezési formának számos példáját fedezték már fel Kína déli részén, illetve a Délkelet-Ázsiában feltárt őskori sírhelyeken. Nem így Észak-Kínában, ahol a halottakat hátukon fekve, kinyújtott végtagokkal temették el. A régészek még nem fejtették meg a guggoló póz jelentését, de többek szerint a magzatpózt imitálja.

Liu elmondta, vizsgálják, hogy a holttest feje természetes okok miatt hiányzik vagy a temetési szertartáshoz távolították el. Ennek megállapítására további hasonló sírok feltárására lesz szükség – tette hozzá.

A Csingtang romokat 2018-ban a Kínában talált tíz legfontosabb régészeti felfedezés közé választották. A romok közelmúltban befejezett feltárásakor a régészek 17 ezer éves cserépdarabokat is találtak, ami további bizonyíték arra, hogy a világon először Dél-Kínában készíthettek agyagtárgyakat.

A címlapfotó illusztráció.