Új őskrokodilfajra bukkantak a kutatók

 

Százötvenmillió éves kövületet találtak a kutatók Németországban, melyet korábban még nem ismert krokodilfajként azonosítottak.

A mai krokodilok elődje egy olyan állatcsoporthoz tartozott, amelynek farokuszonya és evezőszerű végtagjai voltak, minek következtében sokkal inkább hasonlított a delfinekhez, mint a ma élő krokodilokhoz.

Ezek a kecses állatok, melyek a jura időszakban (199,6–145,5 millió évvel ezelőtt) éltek, gyorsan mozgó zsákmányokra vadásztak, mint a tintahal vagy apróbb méretű halak. A krokodilok a mai Németország területén, sekély tengerekben és lagúnákban éltek.

 

Egy nemzetközi tudóscsoport, melyben Németországból és az Edinburgh-i Egyetemről gyűltek össze a szakértők, az új fajt egy feltűnően épen megmaradt csontvázból azonosították. Rokon fajokat találtak már korábban Mexikó és Argentína területén.

A leletet 2014-ben fedezték fel egy, a németországi Bamberghez közeli kőbányában. A krokodilfajt így a nevét a városról kapta: Cricosaurus bambergensis. A kövületet összehasonlították korábban talált leletekkel, és bebizonyosodott, hogy valóban egy új fajról van szó. A csontváz szerkezetében számos eltérés találtak a többi fajhoz képest, például az állkapocs- és a farokcsontoknál.

A szakértők magas minőségű digitális felvételeket dolgoztak ki a csontváz alapján, melyekkel még mélyrehatóbban tudták folytatni a vizsgálatot. A kutatócsoport abban reménykedik, hogy a lelet hozzásegíti őket az őshüllők szélesebb családjának a megismeréséhez.