Újkőkori jádefaragó műhely maradványaira bukkantak Kínában

 

Egy 4500-4800 évvel ezelőtti jádefaragó műhely maradványait tárták fel régészek a kelet-kínai Csöcsiang tartományban.

A kulturális relikviák megőrzéséért felelős tartományi intézet szerint a Töcsing megyei Csungcsuming lelőhelyen talált 100 hektáros terület a Liangcsu-kultúrához tartozó legnagyobb jádefaragó műhelykomplexum, amelyet eddig feltártak. Az intézet szerint a dombra épített műhely maradványai között 1600 darab megmunkálatlan jádekövet, valamint kétszáznál is több befejezett vagy félig befejezett jádetárgyat, köztük néhány hibás darabot is találtak.

A helyszín, amelyet egy 2017 és 2018 között végzett vizsgálat során sikerült azonosítani, a jáde feldolgozáshoz szükséges eszközöket, például köszörűköveket is rejtett, továbbá épületek és sírok maradványait is feltárták a helyszínen.

A páratlan szépségű jádefaragványairól híres, ötezer évvel ezelőtti Liangcsu-kultúrához kötődő helyszínek közül a Csungcsuming lelőhely őrzi a legnagyobb számú jádeleletet.

A kutatók további vizsgálatokat fognak végezni annak kiderítésére, hogy honnan származnak a műhelyben feldolgozott jádekövek és milyen faragási technikákkal dolgoztak annak idején a műhelyben.

A címlapfotó illusztráció.