Megtalálták az első tojást, amely egy madár testében kövült meg

 

Nagyjából száztíz millió éve pusztult el az a veréb méretű madár, amelynek csontjai között tojásmaradványokat fedeztek fel pekingi paleontológusok.

Magát a kövületet már 11 éve felfedezték, de a kínai laboratóriumban egy 2018-as vizsgálat során furcsa szövetre lettek figyelmesek a madár csípőcsontjai között. A mikroszkópos elemzés kimutatta: a szövet egy tojásból származik – írta a ScienceNews. 

(Fotó: Twitter.com/michaelgreshko)

(Fotó: Twitter.com/michaelgreshko)

A madármaradványok elemzése további érdekességeket tárt fel: a medulláris csontokban olyan kalciumos szövetet találtak, amely segíti a tojáshéj kialakulását, így ez lehet a legerősebb bizonyíték, hogy már az ősi madarak is előállították ezt a szövetet a reprodukció során.

A tojáshéj külső rétege olyan apró ásványi gömböket tartalmaz, amelyek a modern vízi madarak, például a fürj vagy a kacsa tojásain is megtalálhatók. Eddig azt gondolták, hogy ezek a gömböcskék az embriót védték a mikrobiális fertőzések ellen, és megkövült maradványokban még soha nem mutatták ki.

A madárban talált tojásmaradványok valamilyen rendellenességre következtetnek: a tojáshéj a szokásos egy helyett két rétegből áll, a tojás rétegei pedig vékonyabbak egy papírlapnál. Rendkívüli stressz esetén a mai kisebb méretű madarak is produkálhatnak hasonló tüneteket, és a le nem rakott tojás akár meg is ölheti az anyamadarat. A tudósok arra következtetnek, hogy a kövületben található madárral is ez végzett.