Az őskori madarak krokodilokkal osztották meg fészküket

 

A kis madarak és a nagy krokodilok valaha békésen együtt éltek: Erdélyben talált tojáskövületek arról tanúskodnak, hogy az őskori madarak nem féltek megosztani a fészket a hüllőkkel - olvasható a Nature című tudományos folyóiratban.

Vremir Mátyás romániai magyar paleontológus 2011-ben a Fehér megyei Alsóváradalján egy folyóparton mintegy 68 millió éves megkövült tojáshéjakat fedezett fel.

Vremir Mátyás egy nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve megállapította, hogy a tojáshéjak két madárfajtól – a krétakorban élt Enantiornithes ősmadár alfaj – egyedeitől, valamint két hüllőfaj – a krokodilok (Krokolithus) és a gekkók – őseitől származnak.

„Egyedálló gerinces kövületekről van szó, ami annak a bizonyítéka, hogy a legősibb állatfajok ugyanazon a helyen rakták le a tojásaikat” – írták a tanulmány szerzői.

A krokodil- és gekkótojások jelenléte „valószínűleg arra utal, hogy ezeket az állatokat az ősmadarak nemcsak eltűrték, de kétségkívül nem tekintették veszélyesnek az Enantiornithes tojásokra és fiókákra” – hangsúlyozták a szerzők.

Vremir Mátyás, az Erdélyi Múzeum-Egyesület kutatója szerint a tudósok 13 teljes enantiornithes-tojást, valamit több ezer tojáshéj-darabot találtak, közöttük krokodiltojásból származókat, de a kőzetben még sokkal több is rejtőzhet.

„A madártojások mérete 4×2,5 centiméter, míg a krokodiloké a pingpong labdáénál valamivel kisebb” – mondta el az őslénykutató az AFP francia hírügynökségnek.

„Ez a felfedezés nemcsak egy érdekes kőhalom, de egész történelemről tanúskodik, amely még koránt sem tárta fel a titkait” – mondta Vremir Mátyás