Távoli vadászatra is képes volt a Neander-völgyi ember

 

Távolról is tudott vadat ölni lándzsájával a Neander-völgyi ember – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a Homo sapiens rég kihalt „unokatestvére” okosabb lehetett, mint eddig vélték.

A Scientific Reports aktuális számában megjelent tanulmány szerzői szerint a Neander-völgyi vadászok olyan lándzsát tudtak készíteni, amellyel akár 20 méterre is célba találtak – írja a BBC hírportálja.

„Korábban úgy vélték, a vadászatot korlátozta, hogy lándzsáikkal csak egész közelről tudták a zsákmányt megölni. Ha viszont 15-20 méterre is el tudták hajítani, az többféle vadászati stratégiát is lehetővé tett” – mondta Annemieke Milks, a kutatás vezetője, a University College London régészeti intézetének munkatársa. A kutatók olyan fenyőfalándzsákat vizsgáltak meg, amelyeket az 1990-es években ástak ki a németországi Schöningenben.

A nagyjából 300 ezer éves lándzsákat csontdarabok ezrei mellett fedezték fel. A kutatócsoport úgy tesztelte a fegyverek teljesítményét, hogy elkészítették a másolataikat, és gerelyhajítókat kértek meg, hogy különböző távolságokról dobjanak velük célba.

Régebben úgy vélték, hogy a 76-80 dekagrammos lándzsák túl nehezek voltak ahhoz, hogy nagy sebességgel, megfelelő pontossággal lehessen nagy hatótávolságú vadászfegyverként használni őket. A dobóatléták azonban akár 20 méteres távolságra is pontosan eltalálták a célpontot.

„Sokkal nagyobb távolságok ezek, mint amit eddig gondoltunk, ráadásul elég erővel találnak célba ahhoz, hogy nagytestű vadakat ejtsenek el. Ez jelentősen kitágítja a Neander-völgyi ember vadászati lehetőségeit, és egyre több a bizonyíték arra, hogy milyen okos is lehetett” – mutatott rá Milks.