Rábukkantak a világ legrégebbi, alakokat ábrázoló rajzaira

 

Borneó egyik barlangjában találhatók a világ legrégebbi, alakokat ábrázoló rajzai ausztrál és indonéz kutatók szerint. Léteznek jóval korábbról származó alkotások is, de azok csupán szimbólumokat ábrázolnak.

Norvég kutatók szeptemberben számoltak be a valószínűleg legrégebbi emberi rajzokról a Nature folyóiratban. Egy dél-afrikai barlangban hashtagre hasonlító, okkerszínű vonalakból álló mintát fedeztek fel egy kövön. Ez a rajzot 73 ezer éve készítették.

 

A Kelet-Kalimantán indonéz tartomány mészkő barlangjaiban lévő faliképek több mint húsz éve ismertek, eddig azonban nem tudták meghatározni a korukat. A Griffith Egyetem kutatói a többezernyi képet több keletkezési fázisba sorolták: a legrégebbiek a Lubang Jeriji Saléh nevű barlangban talált, 40 ezer éve készült vöröses-narancsos állatrajzok és a kézkörvonalak. Az egyik körberajzolt kéz a kutatók szerint 51 800 éve keletkezett.

Jóval korábbiak az eperszínű rajzok, ezek korát a kutatók 20-21 ezer évesre becsülik. Ezeknél kulturális változás is megfigyelhető: az eperszínnel készült festmények már nem állatokat ábrázolnak, hanem az emberi életet.

A harmadik fázisban az őskori művészek jóval több fekete színt használtak, és alakokat, hajókat és geometrikus mintákat rajzoltak.

A címlapfotó illusztráció.