Római kori vízvezetéket találtak a régészek Vas megyében

 

A dozmati árvízi tározó építését megelőző ásatáson bukkantak a régészek arra a római kori vízvezetékre, amely a Bozsok és Szombathely közötti, 25 kilométer hosszú föld alatti vezeték egy része.

A palakőből épített vezeték vízhozama olyan magas volt, hogy a város minden lakója akár 345 liter vizet is használhatott naponta. A korábbi kutatások révén már ismert volt a régészek előtt a Rohonci-hegységből Szombathely belvárosába vezető csatorna több szakasza is.

Kiss Péter, az ásatást vezető régész elmondta, a vízvezeték megépítése a római korban is egy nagyon jelentős mérnöki és építészeti beruházásnak számított.

Elhangzott, ilyen mértékben feltárt vízvezeték csak három van az országban: Savaria mellett, Brigetióban és Aquincumban. A vezetéket a dokumentációt követően elbontják, mert az az épülő tározó létesítményeinek nyomvonalába esik. A tervek szerint azonban egy szakaszát bemutathatóvá teszik, később pedig pályázati forrásból újabb részeket tárnak fel.

Az ásatással párhuzamosan már folynak a dozmati víztározó építési munkái: a több mint kétmilliárd forintból megvalósuló beruházás öt település – köztük Szombathely – árvízvédelmét szolgálja. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere megjegyezte, hogy a lukácsházi tározó után a most épülő tározó megoldja a város árvízvédelmi problémáit. Az építkezés a tervek szerint jövő júniusra fejeződik be.