Több mint ötezer éve is balzsamozták a halottakat Egyiptomban

 

Egy nemrégiben közölt tanulmány szerint a halottak bebalzsamozásának gyakorlatát jóval korábban és sokkal nagyobb területen alkalmazták az ókori egyiptomiak, mint azt eddig gondolták.

A szakemberek egy jól ismert és ép állapotban fennmaradt őskori múmián végeztek vizsgálatokat, amelyről egykor azt hitték, hogy természetes módon konzerválódott azáltal, hogy forró, száraz homokba temették.

A kémiai analízis, a test vizuális és genetikai vizsgálata, a radiokarbonos kormeghatározás és a vászonpólya mikroszkópos elemzése révén kiderült, hogy a rituális mumifikálást nagyjából időszámításunk előtt 3600 körül hajtották végre egy 20 és 30 év közötti férfi holttestén – mondta Jana Jones, az ausztráliai Macquarie Egyetem egyiptológusa és az ókori egyiptomi temetkezési szokásokra specializálódott szakértője.

 

A kutatók megállapították, hogy a balzsamozáskor növényi olajat, felmelegített fenyőgyantát, illatos növényi kivonatot és növényi nedvet, valamint cukrot tartalmazó keverékkel itatták át a lepleket, amelybe a testet belecsavarták. Ez a balzsamozási eljárás ugyanolyan arányban tartalmazott antibakteriális szereket, mint azok, amelyeket a mumifikálás virágkorában használtak Egyiptomban mintegy 2500 évvel később.

A kutatók szerint további érdekesség, hogy a vizsgált múmia Egyiptom déli részéről való, ami azt jelzi, hogy a balzsamozás gyakorlata sokkal nagyobb földrajzi régióra terjedt ki, mint azt eddig gondolták.

A vizsgált múmiát 1901 óta őrzik az olaszországi Torino Egyiptomi Múzeumában, és soha semmilyen állagmegőrzési eljárást nem végeztek rajta, vagyis egyedülálló lehetőséget nyújtott a kutatóknak a pontos tudományos elemzéshez.

A címlapfotó illusztráció.