Új páncélos dinoszaurusz fajt azonosítottak

 

Egy új növényevő dinoszaurusz fajt azonosítottak ausztrál kutatók egy évtizeddel azután, hogy az állat maradványainak fosszíliáját megtalálták Utah amerikai szövetségi államban.

Az Akainacephalus johnsoni nevet adták az új növényevő fajnak, amelynek egyedei mintegy öt méter hosszúak lehettek, testüket hegyes, csonttüskés páncél borította és furkósbotszerű farkuk volt. Az új faj a páncélos dinoszauruszok ankiloszaurusz családjába tartozik, és több mint 75 millió évvel ezelőtt élt, a földtörténeti krétakorban – mondta Jelle Wiersma, a James Cook Egyetem kutatója.

Az Akainacephalus johnsoni neve görög eredetű, amely utal csonttüskés páncéljára és szokatlan fejére.

Az ankiloszaurusz bírt a legvastagabb páncéllal, amely valóságos pajzsot formált hátán. Legfőbb jellegzetességei, páratlan alakja, fejdísze és a pofájának páncélzata vezette nyomra a kutatókat, akik az Ázsia területén élt ankiloszaurusz maradványokkal vetették össze a leletet.

 

76 millió évvel ezelőtt Utah állam térségében igen meleg, párás időjárás uralkodott, a lassú folyók, patakok, hatalmas mocsarak voltak a térségben nagyra növő ciprusokhoz hasonló tűlevelű fákkal – magyarázta Wiersma, aki az új fajról a PeerJ tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Akainacephalus csontvázát a utahi Természettörténeti Múzeumban fogják kiállítani.