Szombaton nyílik az Évmilliók urai – élethű dinók Amerikából kiállítás Szegeden

 

Szombat délelőtt nyit a szegedi Móra Ferenc Múzeum dinoszauruszkiállítása. Az Európában első alkalommal látható, világhírű tárlat a tájékoztatás szerint helyi növény- és állatfosszilíákkal is kiegészül. A kiállítás a jövő év elejéig várja a látogatókat.

Januárig látogatható a szegedi dinoszauruszkiállítás

Szombaton 10 órától a nagyközönség is megtekintheti az intézmény várva várt tárlatát – jelentette be a sajtótájékoztatón Fogas Ottó, a múzeum igazgatója.

Az ismeretterjesztő, interaktív kiállításon eredeti fosszíliákat is bemutatnak. A legérdekesebb lelet egy körülbelül 65 millió éves dinoszaurusztojás, amely Kína területéről származik. A megkövült hadroszaurusztojás méretét tekintve kicsit kisebb, mint egy mai strucctojás, kinézetre pedig egy érdekes alakú kőre hasonlít.

A dinoszauruszokat szombaton 10 órától 2019. január 11-ig nézhetik meg az érdeklődők Szegeden. A kiállítás bemutatja a dinoszauruszok fejlődési folyamatát, és a különböző dinófajtákkal is megismerteti a látogatókat. Emellett két „világsztár” is beköltözött az intézménybe, a Jurassic Parkban szereplő két őslény is megérkezett a Tisza-parti városba.


Hatvanötmillió éves dinoszaurusztojás Szegeden

Bemutatkozik a múzeum őslénytani gyűjteménye is

Az eredeti dinoszauruszfosszíliák és élethű robotok mellett olyan hazai és külföldi növényi és állati leleteket is kiállítanak a szakemberek, amelyek abból a korból származnak, amikor a dinoszauruszok éltek. Ezek a leletek többek között a Móra Ferenc Múzeum őslénytani gyűjteményéből származnak.

A növényvilág is fontos része volt a dinoszauruszok időszakának: lehetővé tette ezeknek a hatalmas tömegű állatoknak a fennmaradását évmilliókon keresztül.

Az igazgató elmondta, reméli, hogy minden látogató kedvét leli majd a kiállításban, amelyet körültekintő előkészítő munka előzött meg. A megvalósítók célja, hogy a gyermekeket is megszólítsák, és közelebb vigyék hozzájuk a természettudományok világát.