65 millió éves dinoszaurusztojás Szegeden

 

Egy körülbelül 65 millió éves eredeti dinoszaurusztojást is bemutatnak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A Kína területéről származó hadroszaurusztojást a hamarosan nyíló kiállításon láthatja a nagyközönség.

Gőzerővel folyik a készülődés a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Lassan minden kiállítási tárgy a helyére kerül, és Európában első alkalommal tárja majd ki kapuit a világhírű dinoszauruszkiállítás a látogatók előtt.

A kiállításon eredeti fosszíliákat is bemutatnak. A legérdekesebb lelet egy körülbelül 65 millió éves dinoszaurusztojás, amely a mai Kína területéről származik. A megkövült hadroszaurusztojás méretét tekintve kicsit kisebb, mint egy mai strucctojás, kinézetre pedig egy érdekes alakú kőre hasonlít.

A dinoszauruszok szaporodása mind a mai napig sok kérdést vet fel. A legáltalánosabb álláspont szerint a dinók a madarakhoz hasonlóan szaporodhattak: fészket rakhattak és oda tették tojásaikat, bizonyos kisebb testű dinoszauruszok pedig maguk kelthették ki őket. A költési idő viszont jóval hosszabb volt, mint a madaraké: egyes feltételezések szerint akár 3-6 hónap.

Az ismeretterjesztő kiállítás a tervek szerint napokon belül fogadja a látogatókat.