Három helyszín, ahol a dinoszauruszok nyomába eredhetünk

 

A National Geographic felfedezője, Bolortsetseg Minjin mongol őslénykutató elárulta, hogy az őslények kedvelőinek a világ mely pontjaira érdemes ellátogatniuk ahhoz, hogy szerencsés esetben dinoszaurusz-maradványokra bukkanjanak.

A Góbi sivatag homokja a leletek sokaságát rejtheti

Minjin szinte egész életét annak szentelte, hogy a Mongólia déli részén elterülő Góbi sivatagot feltérképezze dinoszaurusz-maradványok után kutatva. Nem véletlen, hogy az ő kezdeményezésére jött létre az az egynapos sivatagi túra, amely során az érdeklődők képet kaphatnak arról, hogy évmilliókkal korábban milyen dinoszauruszok szelték át a kietlen vidéket.

A Góbi sivatag élővilágát hajdanán a vad Velociraptor, a Jurassic Park sztárja tartotta többek között rettegésben. De a homok alól előkerültek csaknem kéttonnás ragadozók maradványai is, sőt a különleges szarváról ismert, növényevő Protoceratops tojásait és csontjait is a felszínre hozták már a tudósok.

A góbi Mongoliában. Fotó: Wikimedia/Doron

A mongol Góbi-sivatag bővelkedik dinoszaurusz-maradványokban (Fotó: Wikimedia/Doron)

Az UNESCO világörökségi listáján a kanadai dinopark

A kanadai Albertában egy olyan speciális park várja az ősvilág titkaira kíváncsi látogatókat, amely még az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. A népszerű felfedező utakon a résztvevők betekintést nyerhetnek a „csontágyakba”, és megtudhatják, hogy zajlik a maradványok azonosítása. Kétórányi autóútra a parktól Drumhellerben található egy olyan őslénymúzeum is, ahol egy 110 millió évvel ezelőtt élt páncélos növényevő, a Nodosauridae épségben megmaradt csontvázát tekinthetik meg a látogatók.

 

Kétszázmillió éves időutazás Észak-Amerikában

Utah és Colorado államban „megelevenedik” a jura korszak, amelyet szokás a dinoszauruszok vagy a hüllők korszakaként is emlegetni. Az észak-amerikai nemzeti parkban a tüskés farkú Stegosaurus, a húsevő Allosaurus és a hosszú nyakú Camarasaurus fosszíliái tekinthetők meg, és a park egyik főlátványossága az a kiállítóterem, amely arra a sziklára épült, ahol az őslények csontjai előkerültek.