Globális felmelegedést okozott félmilliárd éve az állatok evolúciója

 

A Nature Communications folyóiratban közölt tanulmány szerint az első állatfajok megjelenését következő százmillió évben nehezebbé vált az élet bolygón, mivel az óceán oxigénszintje csökkent, a szén-dioxid felhalmozódása pedig globális felmelegedést okozott. A kutatást az Exeteri Egyetem, a Leeds-i Egyetem, az Antwerpeni Egyetem és a brüsszeli Vrije Egyetem tudósai végezték.

Mintegy 520-540 millió évvel ezelőtt az óceánban kialakult az állati élet, és elkezdődött a tengerfenéken a szerves anyagok lebomlása, aminek révén a légkörben megnőtt a szén-dioxid és csökkent az oxigén szintje.

Az Exeteri Egyetem professzora, Tim Lenton a tanulmányt ismertető phys.org tudományos portálnak elmondta, hogy a tengerfenéken megjelenő lények a kerti férgekhez hasonlóan felkavarták, összekeverték és újra felhasználták a halott szerves anyagot. Ezt a folyamatot nevezzük bioturbációnak. A professzor hozzátette, hogy ezek az állatok az óceánok fenekét megmozgatva nagy változást idéztek elő.

Filip Meysman, az Antwerpeni Egyetem professzora kiemelte, hogy 520 millió évvel ezelőtt csökkent az oxigénszint az óceánban. A kőzetminták azonban bizonyítják, hogy a tengerfenéken még csak kis változások történtek. Ez azt jelenti, hogy a tengerfenékben élő állatok abban az időszakban még nem voltak elég aktívak, és nem fúródtak be elég mélyen a talajba.

Első látásra ez a két megfigyelés nehezen összeegyeztethető. Sebastian van de Velde, a tanulmány vezető szerzője szerint akkor állt össze a kép, mikor rájöttek, hogy a legnagyobb változások éppen abban a szakaszban történtek, amikor az állatok aktivitása a legkisebb volt. A kezdeti bioturbációnak tehát jelentős hatása volt – hangsúlyozta.

A kutatók korábban is tudták, hogy mintegy félmilliárd évvel ezelőtt a Föld történetében már lejátszódott egy globális felmelegedés, de azt nem, hogy ezt állatok okozhatták.

A folyamat révén az állatok életkörülményei rosszabbra fordultak, ami az állati evolúció történetének első százmillió évében feltehetően tömeges kihalást idézett elő bizonyos fajok esetében.