Több ezer éves temetkezési barlangot találtak Izraelben

 

A Kinneret- – vagy másnevén Genezáreti- – tó partjánál fekvő Tibériás város közelében, egy építkezésen bukkantak az értékes régészeti leletre, amikor egy új épület alapozásakor furcsa módon mindent betont elnyelt a föld. Mint utóbb kiderült a barlang egyik temetkezési kamrájába folyt be az anyag.

Izraelnek ezen a vidékén, a Tiberius római császár tiszteletére Krisztus után 18-ban, Heródes Antipász zsidó fejedelem által alapított város környékén korábban csak egy hasonló barlangot találtak, noha az első ás második század között ezen a vidéken általában ilyen sziklasírokba temetkeztek.

A három helyiségből álló sziklabarlang előterében piros-sárga-fehér festett fal nyomaira leltek, és a két temetkezési kamrában – a beömlesztett friss beton eltávolítása után – épségben megtalálták a halottak elhelyezésére szolgáló mélyedéseket.

A temetkezőhely valószínűleg egy módosabb család tulajdona lehetett, erre utalnak a minőségi módon és magas színvonalúan kialakított falak, a díszítés és a görög feliratok.

A korban az volt a szokás, hogy a halottakat sziklasírokban helyezték el, majd egy év elteltével kő- vagy kerámiaurnákba gyűjtötték csontjaikat. Ezeken az osszáriumokon, vagyis csontkamrákon, valamint a kamra falán görög feliratokat találtak, de ez nem jelenti az itt eltemettek pogány származását, ugyanis a zsidók is átvették a hellenisztikus kultúrát, illetve annak számos elemét: például a tehetős zsidók is görög neveket használtak.

A régészek szerint a nyomok arra utalnak, hogy sírbarlangot az ókorban már kirabolhatták. Az izraeli régészeti hatóság feldolgozza és tanulmányozza a leleteket, a városi hatóságok pedig megígérték, úgy fogják átalakítani az építkezési terveket, hogy ne okozzanak további károkat az értékes maradványban.