A világ legősibb állatlábnyomait fedezték fel Kínában

 

A nemzetközi kutatócsoport által szerdán publikált tanulmány a Jangce folyó Három-szurdok elnevezésű vidékén felfedezett megkövesedett nyomok a földtörténeti ediakara időszakból, vagyis több mint ötszázmillió évvel ezelőttről származnak. Egyelőre nem tudni milyen fajú volt az az apró lény, amely a szürke mészkőben hagyta lába nyomatait egymástól pár milliméterre.

A tudósoknak könnyebb lett volna a dolguk, ha a lábnyomai közelében pusztul el az állat, és lábnyomaihoz hasonlóan jó minőségű kövület marad belőle, így azonban rejtély marad a kiléte. A felfedezett apró lábnyomok úgy néznek ki, mint két apró mélyedés.

A nyomok láthatólag lyukakhoz kapcsolódtak, ami azt jelzi, hogy az állatok időről időre beáshatták magukat az üledékbe, feltehetően táplálék és oxigén után kutatva.

A most publikált felfedezés előtt nem találtak megkövesedett állati lábnyomokat az ediakara periódusból. A kőzet korát a kutatók 550 millió évesnek határozták meg. Az eddig legrégebbinek tartott állatlábnyomok 540 millió évesek voltak, a most azonosított kövületek valószínűleg 10 millió évvel idősebbek náluk – mondta el a tanulmány vezető szerzője.

A végtag lenyomatai arra utalnak, hogy kétoldali szimmetriájú állat volt. A kétoldali szimmetriájú állatok közös jellemzője, hogy páros testrészeik vannak, a geológiai múltban és manapság is az egyik legsokfélébb és a legnagyobb csoportot képviselő állatok közé tartoznak. Általában a kambriumi robbanásra, mintegy 541 millió évvel ezelőttre teszik megjelenésüket és elterjedésüket a Földön. Bár a tudósok régóta sejtik, hogy evolúciós elődeik az ediakara korszakból származnak.