A Jurassic Park tanácsadójának dinoszaurusz kiállítása érkezik Szegedre

 

Nemzetközi jelentőségű dinoszaurusz-kiállítás érkezik idén a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. A kiállítás főszervezőjével, Don Lessem-mel egyezett meg előzetesen a közgyűjtemény. A tárlat kollekciójának egy része Amerikából érkezik majd. Az amerikai főszervező tekintélyes dinoszaurusz-kutató, aki többek között a Jurassic Park szakmai tanácsadója is volt.

Nem mindennapi dinó kiállításról született megegyezés Szegeden

Don Lessem, a vándorkiállítás amerikai főszervezője, neves dinoszaurusz-kutató személyesen látogatott el a szegedi a Móra-múzeumba, ahol tárgyaláson vett részt az intézmény igazgatójával. A megbeszélésen megszületett az előzetes megegyezés a tárlat idei, szegedi bemutatásáról.

Don Lessemről dinoszauruszt is elneveztek

Don Lessem-et szokás Dinoként is emlegetni. Az elismert kutató archeológusként többet is felfedezett és rekonstruált a világ legnagyobb ragadozó és növényevő dinoszauruszai közül Patagóniában és Mongóliában. Számos, dinoszauruszokkal kapcsolatos könyv szerzője, De többek között a Jurassic Park és a Dinó című Disney-film szakértője, tanácsadója is volt. A szakemberről egy dinoszaurusz-fajt is elneveztek: a Lessemsaurus körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élhetett.

Cél, hogy a legkisebbekkel is megszerettessék a tudományt

Fogas Ottó, a közgyűjtemény igazgatója elmondta, hogy a a szegedi Kultúrapalota 2019-ben kezdődő rekonstrukciója előtt az épületet valódi családbarát kiállítással szeretnék zárni.Don Lessem elmondta, hogy a jelenleg Észak-Amerikában látható kiállítást azzal a szándékkal állították össze, hogy a gyermekek körében népszerű témán keresztül vigyék közel hozzájuk a tudományt. Az interaktív kiállítás lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy játékos formában tanuljanak.

Monumentálisnak ígérkezik a tárlat

A tárlat azt a kérdést járja körül, hogy az evolúció során a dinoszauruszok miként nőhettek hatalmasra. A kiállításon bemutatnak ásatások során feltárt fosszíliákat, dinótojásokat és az eredeti leletek alapján készült csontváz-rekonstrukciókat. Látható lesz több olyan „robot† is, mely mozog és hangot is tud kiadni. A valós méretű modellek közül a legnagyobb tíz méter magas és húsz méter hosszú.