Lézertechnológia segítségével bukkantak maja építmények ezreire

 

Eddig ismeretlen ősi maja építmények nyomára bukkant egy nemzetközi kutatócsoport lézeres távérzékelés segítségével Guatemalában. A lelet páratlanságát az adja, hogy mintegy 60 ezer különálló darabból áll.

Buja őserdő fedte a romokat több mint ötszáz éve

A régészek az új technológiával nyert felvételek alapján elkészítették az újonnan felfedezett maja városok térképét, ahol becsléseik szerint mintegy 10 millióan élhettek. A települések helyét sűrű őserdő borítja félezer éve, azóta, hogy eredeti lakói elhagyták őket – olvasható a guatemalai PACUNAM nemzeti örökségvédelmi alapítvány közleményében.

Lézeralapú technológia révén fedezték fel, hogy maja kori romokat rejt a föld

Az úgynevezett lézeralapú távérzékelési technológia a lézer fényét veszi igénybe a talaj alatti építmények részletes felderítéséhez. A tudósok korábban el tudták képzelni, hogy milyen mértékben változtatták meg, tették termővé a maják a tájat csatornákkal, teraszokkal, óriási gátakkal, mólókkal, erődített épületekkel.

Az ősi maja kultúra Amerika egyik legfejlettebb civilizációja volt. Bonyolult matematikai műveletek és mérnöki ismeretek birtokában voltak, amelyek lehetővé tették, hogy benépesítsék a mai Mexikó déli részét és Közép-Amerikát. A legősibb maja települések időszámításunk előtt 1000 körül jöttek létre, és a legtöbb maja nagyváros időszámításunk szerinti 900 körül tűnt el. Az összeomlás okait ma is vitatják a tudósok.

 Eddig hegycsúcsnak vélték a most felfedezett piramist

A régészek Petén megye őserdejének több mint kétezer négyzetkilométerét vizsgáltak át. Guatemala északnyugati részén, Tikal hajdani maja nagyváros szívében felfedeztek egy piramist, amely ma igazi turistaparadicsomnak számít. A csaknem 30 méter magas építményről korábban úgy vélték, kisebb természetes hegycsúcs. Így nem lepődnénk meg, hogyha a jövőben több hasonló domborzati formáról derülne ki, hogy felbecsülhetetlen értékű régészeti leleteket rejt.